Adobe trekt de stekker uit Flash, de software die na de eeuwwisseling door miljoenen mensen gebruikt werd om spelletjes te spelen en video’s te bekijken in de browser.
Het bedrijf kondigde dinsdag aan dat het eind 2020 stopt met de ontwikkeling en distributie van Flash.
Er zijn nog steeds veel websites die gebruikmaken van Flash, dat nog steeds is ingebouwd in de Chrome-browser van Google. Adobe blijft de software bijwerken tot en met 2020.
Dat betekent dat Flash, dat de afgelopen jaren zo lek als een mandje bleek, ook beveiligingsupdates krijgt. Nieuwe functies en mogelijkheden voegt Adobe toe als dat nodig is.
Als vervanger van Flash wijst Adobe op onder meer HTML5, WebGL en WebAssembly. Animaties voor het web kunnen worden gemaakt met Adobe-programma’s als Animate CC en Premiere Pro.
De ondergang van Flash komt deels door de opkomst van smartphones. De software trekt de batterij snel leeg, reden voor Apple om Flash nooit te ondersteunen op iPhones en iPads. Android liet de software in 2012 vallen.
Apple-oprichter Steve Jobs schreef ooit een legendarische blogpost, waarin hij uitlegde waarom Apple Flash links liet liggen. Hij gaf deze redenen:
Flash is eigendom van Adobe en niet opensource. Nieuwere videostandaarden zijn beter en volop beschikbaar. Flash is onveilig en de prestaties zijn beroerd. Flash trekt de batterij leeg. Flash ondersteunt geen touchscreens.
Apple's team dat sleutelt aan de browser Safari liet dinsdag weten wat de gevolgen zijn voor Mac- en iPhone-gebruikers, nu Adobe de stekker uit Flash trekt. "Apple-gebruikers surfen al enige tijd over het web zonder Flash. De iPhone, iPad en iPod hebben Flash nooit ondersteund. Op de Mac wordt Flash sinds 2010 niet meer meegeleverd. Als iemand vandaag Flash installeert, is het standaard uitgeschakeld."
Microsoft gaf aan dat Flash eind 2020 helemaal verwijderd zal zijn uit Windows. Volgens Google bezoekt slechts 17 procent van de Chrome-gebruikers dagelijks een website met Flash. Ook Google sloopt de software eind 2020 uit de browser.